School-ondersteuningsproject voor kinderen en jongeren

De zorgboerderij biedt ondersteuning voor het kinderen en jongeren waarbij de schoolcarrière moeilijk loopt. Veel ouders hebben, samen met de scholen en CLB’s, al een (frustrerende) weg afgelegd. De negatieve stress die een dreigend afhaken op school meebrengt maakt kinderen en jongeren onzeker en kwetsbaarder.

  • Door het aanbod op de boerderij kunnen we een deel van die stress wegnemen. Wij starten met een wit blad en we focussen ons niet op de problematiek maar gaan op zoek naar wat wel kan, wat het kind/de jongere wel wil doen.
  • Er is ruimte om zelf uit te proberen, te experimenteren. Het kind/de jongere krijgt de regie over zijn tijd en handelen in harmonie met de omgeving. Dit verhoogt het welbevinden, zelfvertrouwen en zelfbewustzijn.
  • Het kind/de jongere leert meer empathisch te kijken naar de ander en leert ook verantwoordelijkheid te nemen. We vertrekken vanuit het verlangen van de deelnemers. Door de focus niet op negatieve vertrekpunten te leggen komt er ruimte vrij zowel bij de deelnemers als bij hun context om los te laten. De vicieuze negatieve cirkel waarin ze zijn terecht gekomen zijn wordt opengetrokken. Zo krijgen alle protagonisten de ruimte om van op een afstand de situatie te bekijken.
  • Om tot resultaat te komen lopen de kinderen en jongeren mee met de begeleiders. Zij leren zorgen voor de dieren door allerlei taken en taakjes te doen. Tegelijk kunnen ze via de dieren ingaan op hun eigen gevoelens en vragen waarmee ze zitten. De dieren oordelen niet en het kind of jongere voelt zich niet bedreigd. Zo kan er veel stress weggenomen worden en zal het kind/ de jongere ontspannen en kunnen genieten. Ze zijn ook bijzonder trots op hun werk want ze helpen om verwaarloosde en kwetsbare dieren te verzorgen. Dat geeft voldoening. Zo kunnen ze groeien, sterker worden en meer zelfvertrouwen opbouwen
Welke zijn de stappen waar we op inzetten

Het kind/ de jongere wordt van nabij gevolgd op de zorgboerderij. We werken individueel en op maat van het kind. We zetten dus vooral in op de dieren en de natuur die een schakel zijn om tot een ‘gesprek’ te komen.

We letten op verschillende gedragingen:

  • Kan het kind/de jongere opdrachten/taken aanvaarden en opnemen? Wat wordt verteld of aangegeven tijdens het werken in de natuur en met de dieren?
  • Kan het kind/de jongere de taak volhouden?
  • Kan het kind/de jongere de taak afwerken? Kan het kind/de jongere de opdracht beëindigen door het materiaal te poetsen en weg te zetten/bergen op de correcte plaats.
  • Kunnen we door bijsturen de taakspanning en concentratie verhogen?
Verbinding
  • In welke mate verbindt het kind/de jongere zich met zijn taken en met de dieren/natuur? Is er enthousiasme? gelatenheid? Wordt er gepraat over de taken over de dieren? Op welke manier?
  • In welke mate komt er rust en ontspanning door het aanbod op de boerderij? Is er tevredenheid na het afwerken van een taak? Voldoening? Kan het kind/de jongere er open over praten?
Praktisch

We zijn open op donderdag en vrijdag van 09.30 tot 16.30 uur. De deelnemers kunnen kiezen voor één dagdeel of een hele dag.

We starten met het luisteren naar de vraag van de aanmelder. Dan volgt de kennismaking op de zorgboerderij samen met de deelnemer, ouders, CLB, school,…Tijdens de kennismaking worden de documenten gegeven om in te vullen. Er is altijd een proeftijd voorzien, lukt het toch niet op de zorgboerderij dan stoppen we de begeleiding.

De prijs bedraagt 30 euro per dagdeel. Er is een sociaal fonds, het Fonds Stephanie Rossie, voor deelnemers met minder financiële middelen.