BEEL

10577152_1476911085898274_8385897446421532562_n

Waarover gaat het stuk? 

Het verhaal speelt zich af op de grens van Beernem, Wingene, Aalter en Ruiselede. We schrijven 1916. De Duitsers bezetten al twee jaar ons land. Ze drijven de mensen in armoede en ellende.

Emiel Beel, een jonge landarbeider uit Den Hekke, een gehucht in Wingene, is woedend. Hij is ervan overtuigd dat zijn lief aanpapt met een Duitser. Furieus als hij is wacht hij de Duitser op met een geweer en schiet. Deze dramatische gebeurtenis zal veel levens verwoesten en decennia blijven nazinderen. Miel Beel moet op de loop, want op het verwonden van een Duitser staat de doodstraf. Hij zwerft rond in de bossen, zonder rantsoen, af en toe geholpen door mensen die medelijden met hem hebben. Maar uiteindelijk wordt hij betrapt op diefstal. Tijdens de schermutseling die daarop volgt, raakt hij gewond en verwondt zelf ook een landbouwer. Duitse gendarmes die er aan het patrouilleren zijn, rekenen hem in. De krijgsraad is onverbiddelijk, Beel wordt gefusilleerd.

 

  • Concept

Over dit historisch gebeuren bereiden we als vereniging een sociaalartistiek theaterproject voor.

We richten ons voor de invulling van de rollen naar mensen die niet (meer) in het reguliere circuit terecht kunnen. Hoewel een groot verlangen leeft bij deze mensen om toneel te spelen bestaan er weinig of geen mogelijkheden. We werken samen met sociale verenigingen uit Brugge, ondermeer de armoedeverenigingen vzw Wieder, Ûze Plekke, Oarm in Oarm, het Sociaal restaurant Passe Partout, ’t Salon (vrijetijdsbesteding voor kwetsbare jonge volwassenen), inloophuis’t Sas. De respons op onze eerste oproep was overweldigend. We voorzien dat iedereen die interesse toont ook betrokken kan blijven. Hetzij door een kleine of grote rol, hetzij via andere verantwoordelijkheden: souffleur, hulp bij decor en kledij, foto’s nemen, verantwoordelijke zaal, enzovoort.

We staan voor een professionele aanpak en leggen de artistiek/sociale lat zo hoog mogelijk. We willen een theaterstuk creëren dat toegankelijk is voor een groot publiek maar ook artistiek niveau heeft.

Aangezien de respons op onze eerste oproep zo groot was bewijst dit dat er wel degelijk nood is aan een aanbod voor sociaalartistieke podiumkunsten voor kansengroepen. Via een structurele uitbouw van sociaalartistiek theater in Brugge willen we daaraan verder bouwen. Daarom zorgen we ook voor een afronding en een nieuw aanbod na deze theaterproductie.

 

  • Wanneer?

De première vond plaats op 3 en 4 oktober 2014 in Brugge in het Daverlocentrum te Assebroek.

2014 is tevens het jaar van het begin van de herdenking van WOI. Omwille van het feit dat de geschiedenis zich afspeelt op de grens van Beernem, Wingene, Aalter en Ruiselede wilden we ook graag in die gemeenten de voorstelling brengen. Dat was voor de inwoners een unieke gelegenheid om een theaterstuk bij te wonen over een geschiedenis die zich in hun achtertuin heeft afgespeeld.

Zo reageerden de gemeente Beernem en verschillende verenigingen van Aalter en Maria-Aalter positief. De opvoering van BEEL ging door in Aalter op 17 oktober 2014.  Voor Beernem werd de voorstelling opgenomen in hun vaste programmatie van het speeljaar 2014-2015 op 6 december 2014 en in Zwevezele, deelgemeente van Wingene (Miel Beel kwam uit Wingene), waren we te zien op 3 december 2015.

Op 20 oktober 2016 speelden we het stuk nogmaals in Daverlo te Brugge in het kader van de week van de geestelijke gezondheidszorg in samenwerking met MIS-verstand en onze laatste voorstelling ging door op 28 oktober 2016 in het Wielingencentrum te Wenduine, in samenwerking met het gemeentebestuur van De Haan en gecombineerd met een tentoonstelling van de Buitengewone Gemeentelijke Kunstacademie De Haan.

 

  • Financiële middelen en ondersteuning

Speling vzw krijgt ondersteuning van en werkt samen met Sociaalartistieke Werkplek Victoria Deluxe uit Gent en kleinVerhaal uit Oostende. We krijgen artistieke ondersteuning van Kunstencentrum De Werf Brugge, met onder meer artistieke feedback van Veerle Mans. Technische ondersteuning van Compagnie Cecilia via onder meer Jonas Lambrigts.

Subsidies:

Welzijnszorg 1500 euro en projectsubsidie van de provincie West-Vlaanderen in het kader van het impulsfonds 7450 euro.

Wzz_Logo_1_CMYK

W-VL logo koepel_met steun_cmyk

 

 

 

Evenementen

Op dit moment zijn er geen toekomstige evenementen.

Meest recente berichten