Schoolondersteuningsproject

Doelgroep

Het schoolondersteuningsproject van de Streekboerderij staat open voor kinderen en jongeren uit de basisschool en eerste graad. We richten ons specifiek naar kinderen die moeite hebben om een hele week naar school te gaan en/of waarbij schooluitval dreigt. De bedoeling is dat ze één of meerdere namiddagen aan de slag kunnen gaan in de natuur en met dieren zodat ze sterker staan om de uitdagingen van schoolopleiding aan te gaan. 

De Streekboerderij is erkend als Groene Zorgboerderij.

Doelstellingen

 1.Ontspanning

De Streekboerderij is een plek waar elke deelnemer zichzelf kan zijn en kan groeien volgens eigen tempo. De omgeving, midden de natuur, is een grote troef. De natuur geeft kracht en maakt dat we kunnen ontspannen. De omgang met de dieren heeft een kalmerend effect en een aangename ontspanning.

 2.Taakspanning

De Streekboerderij is een uitnodiging om aan de slag te gaan. Er zijn de katten, de kippen en de honden die steeds verzorging nodig hebben. Daarnaast zijn er de weidedieren: pony’s en schapen. Op de boerderij kunnen de kinderen via diverse taken en opdrachten positieve ervaringen opdoen. Dit heeft ook een positief effect op hen taakspanning en concentratie. We moeten ons aanpassen aan de dieren. Zijn ze ziek, gekwetst, hebben ze jongen geworpen, zijn ze te dik, te mager, moeten ze verhuizen van weide of van of van kippenren dat zijn opgaven waar we ons over buigen. 

 3.Hechting en vertrouwen

We helpen de dieren zodat ze zich goed voelen. Dat geeft veel voldoening en scherpt het empathisch vermogen van de deelnemers aan. Dieren doen namelijk niet zomaar wat hun baasjes willen. We moeten rekening houden met de eigenheid en karakter van het dier. Leren omgaan met de dieren en er contact mee maken geeft voldoening en versterkt het zelfvertrouwen van de deelnemer.

Duur en prijs

Naargelang de noden kunnen de kinderen één, twee of drie namiddagen naar de boerderij komen. We zijn open op maandag-, donderdag en vrijdagnamiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur. De duurtijd wordt bekeken naargelang de noden van het kind. De kinderen kunnen eerst een proefnamiddag meemaken om daarna definitief af te spreken. 

Prijs: 25 euro per namiddag

Samenwerken

Om dit aanbod te kunnen waarmaken werken we nauw samen en maken afspraken met de ouders, de school, het CLB en Groene Zorg. De aanmeldingen kunnen via deze verschillende kanalen gebeuren. Meer info bij: Ann Vanneste 0485 478946 en vzwspeling@gmail.com